5 anledningar till att surfa anonymt med VPN

Flesta människor har nog hört talas om en VPN, men vad är det egentligen och varför är det bra att surfa anonymt med VPN? VPN kommer från engelska och står för Virutal Private Network. Ett virtuellt privat nätverk betyder, enkelt sagt, att olika punkt-till-punkt-anslutningar görs via ett nätverk till internet. Det kan vara en grupp datorer som ansluter till varandra genom fjärråtkomst, och svarar på anropet som görs privat över ett allmänt nätverk.

Genom att surfa anonymt med en VPN-anslutning så som en VPN tunnel så kan datorernas IP-nummer gömmas. Dessutom kan en VPN-tunnel också kryptera data som överförs och göra det omöjligt för någon annan att komma åt denna data. En VPN-anslutning tillåter exempelvis att en företagare eller anställd koppla upp sig på ett allmänt nätverk men komma åt det privata, krypterade företagsnätverk genom VPN. Så vem kan använda sig av VPN? Studenter, företagare, privatpersoner. Med andra ord, alla människor som surfar på internet. Här nedan listar vi 5 anledningar till varför det kan vara bra att använda VPN.

1. Datakryptering

Det är ingen hemlighet att internet inte alltid är en säker plats. Användare som besöker sin internetbank eller andra mycket privata sidor behöver få sin information skyddad. En VPN-anslutning kan kryptera denna informationen och låta användare surfa säkert utan risk att vara med om identitetsstöld eller annat obehagligt. Datakryptering är också lämpligt för företagare och studenter som behöver skydda information och data.

2. Komma åt hemsidor

De som ofta är på resande fot kan vara medvetna om att vissa länder blockerar internetanvändare från att komma åt vissa webbsidor. Oavsett anledningen till att dessa sidor är blockerade kan det vara viktigt för internetanvändare att komma åt dessa sidor. En VPN-tunnel kan därför vara mycket användbar då den tillåter användaren att komma åt dessa webbsidor. Det fungerar så att platsen som användaren är på döljs, och byts ut till en annan, användaren kan till exempel befinna sig i Kina men VPN-tunneln sänder signaler via Sverige och ”lurar” på så sätt nätverket till att tro att användaren befinner sig i Sverige.

3. Säker anslutning

Allmänna öppna nätverk utan krav på lösenord börjar bli mer och mer vanligt i världen. Dessa brukar finnas vid caféer eller restauranger och kan ses som en bekvämlighet för de flesta. Denna typ av anslutning är dock inte säker. Då alla kan ansluta till dessa nätverk kan många också komma åt andras privata uppgifter och lösenord. En VPN-tunnel krypterar dessa uppgifter och gör användarna anonyma.

4. Säker nedladdning

Att ladda ned material via torrenter betyder inte nödvändigtvis att dessa personer gör sig skyldig till något olagligt. Men genom att ha en torrent applikation installerad på sin dator, och ladda ned samt dela upphovsrättsskyddat material kan dessa människor göra sig skyldiga till ett brott. Att använda sig av en VPN gör det möjligt för personer att dölja sin identitet gällande nedladdning.

5. Mobila enheter

Även om det är så att de flesta människor surfar hemma på sitt Wi-Fi nätverk, både säkert och inte besöker blockerade webbsidor och inte heller inte laddar ner olagliga filer så kan det vara fördelaktigt att ha en VPN-anslutning tillgänglig för de få tillfällen då ett av det ovanstående saker blir en verklighet för användaren. Mycket av internetsurfningen som görs nuförtiden utförs via mobila enheter och främst mobiltelefonen. Genom att använda sig av en VPN-anslutning utsätter inte användaren sig själv för några onödiga risker.