Surfa anonymt med TOR browser

Har du ett behov av att vara anonym på internet ibland? Kanske vill du vara detta hela tiden? Som tur är finns det lösningar för detta som fungerar mycket bra för den som vill vara anonym. Med hjälp av en VPN-tjänst kan du skicka e-post, surfa webbsidor eller göra andra saker anonymt på Internet. Med hjälp av en anonymiserade VPN-tjänst byts användarens IP-adress ut mot en alternativ IP-adress som inte kan spåras. VPN-tjänsten krypterar all information som skickas mellan användaren och servern så att denna inte ska gå att läsa eller spåra. Dessutom ersätter VPN- tjänsten informationen med ny information som inte stämmer, vilket kommer att komma upp istället.

Det servern gör är bland annat att den byter ut headers i e-posten samt ändrar både host-adresser och ip-adresser. Därefter skickar VPN-tjänsten den felaktiga informationen istället. Syftet med användandet av anonymitetstjänster är att man inte vill kunna bli spårad eller att mottagaren inte ska se att man använder sig av deras tjänster. Det blir omöjligt att spåra den ursprungliga datorn och användaren. Servern använder sig av en hashtabell med adressinformation för att kunna skicka tillbaka felaktig information till användaren. Varje gång en adress och ett svar skickas tillbaka så raderas den även ur hashtabellen för att vare sig polisen eller någon annan myndighet ska kunna utkräva informationen och avläsa den vid en razzia. All trafik mellan användaren och klienten skickas krypterat för att det inte ska gå att avlyssna.

TOR är ett exempel på en tjänst som du kan använda dig av för att surfa anonymt och det fungerar som en implementering av onion-routing i fri mjukvara. Denna tjänst ger användare en möjligt att kommunicera med andra användare anonymt över Internet. Projektet TOR blev Electronic Frontier Foundations projekt år 2004. EFF hjälpte till ekonomiskt fram till år 2005 och står fortfarande för TORS webbhotellet som projektet använder sig av.

TOR Browser är en webbläsare som man kan använda sig av för att surfa anonymt. Det krävs dock att man har någon egen form av SSl-anslutning för att säkerheten ska vara garanterad. TOR i sig kan inte garantera användarnas fulla anonymitet utan detta. Denna webbläsare finns tillgängligt för Windows och Linux. Liksom många andra anonymitetsnätverk är TOR sårbar för attacker ifrån till exempel javascript, java och Active X men även ifrån attackerande bilagor som PDF och Doc för att avslöja användaren. Informationen inom TOR nätverket är krypterat men endast till den sista noden inom nätverken. När trafiken tas vidare till resten av Internet kan inte TOR längre garantera anonymitet och som tidigare nämndes kan inte TOR erbjuda något mer kryptering än den som användaren själv använder sig av i dessa fall.

Om en sådan kryptering inte används kan användaren bli avlyssnad. XeroBank Browser använder sig av TORS nätverk och är en av alla som har valt att göra detta. Trots TORS svagheter är det en mycket bra tjänst att använda sig av men om man vill vara anonym på Internet är det viktigt att man använder sig av flera olika tunnlar för att inte kunna bli spårad. Detta är en förutsättning för att du inte ska kunna bli upptäckt. De som verkligen inte vill bli spårade använder sig av flera olika tunnlar som kompletterar varandra och på så sätt blir arbetena helt säkra och går inte att identifiera.

Den som vill surfa anonymt bör även se upp för cookies då dessa sparas i din webbläsare och visar var du har varit på Internet. Om du sedan surfar till samma sida utan tunnlar och med din vanliga IP-adress, kommer hemsidan att koppla ihop dessa två med varandra och ditt tidigare surfande som skedde med tunnlar kommer du då att ha gått miste om. När man vill vara anonym online krävs det att man vidtar stora försiktighetsåtgärder och alltid är noga med att dölja sina spår. Om du har GPS-angivelser och platsangivelser påslagna bör du givetvis stänga av dessa innan du påbörjar ditt surfande. Se alltid till att aldrig slarva med anonymiteten online.

Många som vill vara anonyma online ser till att enheten inte har använts till surfande som är spårbart. Ett sätt att göra detta på är att återställa datorn till dess fabriksinställningar och därefter endast surfa anonymt på datorn. Den svenska polisen har idag inte kompetens för att spåra tunnlar och lösa it-relaterade brott som sker via tunnlar. Om de lyckas så är det för att någon har slarvat. Trots detta uppmanar inte den här artikeln till brott. Den är istället rent informativ så att man ska kunna veta hur man kan gå till väga.

Det är bra om du tar hem flera olika VPN-tjänster när det är dags att komma igång. Se till att de fungerar med varandra och testa dem genom olika IP tjänster för att se om de fungerar eller inte. För att detta ska gå bra måste du veta din IP adress innan du börjar.